Istoricul Bisericii

Istoricul Bisericii

Istoria Bisericii Creștine Baptiste Nr. 1 din Zalău începe cu mult înainte de Revoluția din Decembrie 1989, când cei care au avut harul să înțeleagă că Dumnezeu a început să ridice și să formeze lucrători tineri și destoinici pentru o vreme în care mulți nu mai sperau să o ajungă, au putut vedea că El își împlinește planurile la timpul potrivit.

Biserica Creștină Baptistă Nr. 1 din Zalău s-a înființat în anul 1954, având un număr de 28 membri. Cei care au constituit primul nucleu al Bisericii Creștine Baptiste Nr. 1 din Zalău, au fost următorii:


Ioan și Raveica RUS;
Gheorghe și Floare BĂLĂNEAN;
Gheorghe și Aurelia CÎMPIAN;
Ambrozie și Lodovica COSTEA;
Ioan și Maria PRODAN;
Gheorghe și Voichița PRODAN;
Ioan și Nazarica CHERECHEȘ;
Aurel și Florica ONICAȘ;
Vasile și Lodovica TĂMAȘ;
Flore și Maria CHENDEA;
Maria MUREȘAN;

Raveica OLARU;

Vasile FLOREA;
Victoria BODEAN;
Gheorghe FILIP;
Ioan și Ana GHIURUȚAN
Gheorghe CHIȘ.

Primul sediu al Bisericii Creștine Baptiste Nr. 1 din Zalău, a fost în casa fr. Ioan RUS din str. Florilor nr. 29. Până la această data frații se adunau împreună cu frații de naționalitate maghiară.

Datorită creșterii numărului de membri la 47, în principal prin convertirea și botezarea celor ce au primit Evanghelia în viețile lor, în anul 1959 locația a fost schimbată în str. Porolissum nr. 29, în casa fr. Ioan PRODAN. Apoi a crescut numărul la 60 membri, iar în 1971, Biserica s-a mutat din nou, în str. Simion Bărnuțiu în casa fr. Vasile MUREȘAN, imobil demolat în anul 1982 pe locul căruia s-au construit blocuri de locuințe.

După demolarea imobilului din str. Simion Bărnuțiu, întrunirile membrilor bisericii au fost făcute în locații provizorii, apartamentul fratelui pastor Titus MIHEȚ din blocul H de pe str. Simion Bărnuțiu și locuința fr. Aurel CIOCEAN, str. Clujului nr. 1 (azi str. Gh Doja), imobil care ulterior a fost și el demolat.
A fost o perioadă de grea încercare pentru Biserică, întrucât autoritățile vremii au refuzat să acorde autorizație de construcție pentru o nouă clădire sau un spațiu corespunzător întrunirilor noastre religioase.

Binecuvântarea Domnului a răspuns rugăciunilor și încrederii fraților astfel încât începând cu anul 1984, Biserica și-a continuat slujbele divine în clădirea din str. Republicii nr. 63 (azi Corneliu Coposu nr. 63), unde funcționează și în prezent.

Deși regimul comunist a lăsat urme adânci în istoria Bisericii, astăzi ne bucurăm de libertate. Avem dreptul de a ne întâlni și de a ne mărturisi credința. Să Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste vremuri și să Îl rugăm să ne ajute să știm cum să le apreciem și cum să lucrăm mai mult pentru El, motivați fiind de suferințele pe care și astăzi le îndură slujitorii Lui în diverse părți ale lumii.

Au îndeplinit slujiri pastorale în perioada 1954 – 1978 frații:  Florian COȚ, Alexa TALOȘ și Ioan GIURGIU.

Păstori desemnați ai Bisericii de-a lungul timpului au fost:

Titus MIHEȚ (1978 – 1988)

 

Levi MARIAN (1988 – 1991)

Morar MARIN

Sorin IGNAT

Marius STROIA