Scopul Bisericii

Noi credem ca scopul lui Dumnezeu cu omul este acela de a avea oameni dupa chipul si asemanarea Sa. Credem ca scopul final al lucrarii lui Cristos este acela de a “duce pe multi fii la slava” (Evrei 2:10). Biserica este organismul viu, spiritual care ofera cadrul pentru ca oamenii sa ajunga acolo. Credem ca scopul Bisericii este exprimat clar în pasaje din Scriptura ca: Matei 28:19,20; Efeseni 3:10-16; 1Timotei 3:15 si altele.

Din toate pasajele care vorbesc despre scopul Bisericii se distinge clar un scop triplu:

ÎNCHINAREA / Înaltarea numelui lui Dumnezeu ca si Sfânta Treime

ÎNTARIREA (sau echiparea) sfintilor pentru a cunoaste tot mai mult voia lui Dumnezeu si a dobândi caracterul lui Cristos, precum si întarirea relatiilor dintre membri prin practicarea eficienta a partasiei.

ÎNTOARCEREA celor nemântuiti Datoria noastra este sa urmarim cu orice pret acest scop esential al Bisericii care este normativ pentru toate veacurile de existenta ale Bisericii, imposibil de schimbat sau abandonat. Deoarece noi dorim ca fiecare membru al Bisericii noastre sa cunoasca scopul Bisericii, l-am aranjat în forma unui acrostih folosind numele Bisericii noastre, în care fiecare litera din nume defineste un aspect din scopul Bisericii.

VIZIUNEA BISERICII
Viziunea Bisericii nu trebuie confundata cu scopul Bisericii. Scopul Bisericii reprezinta ceea ce trebuie sa faca Biserica, iar viziunea Bisericii este modalitatea prin care se atinge scopul. Scopul raspunde la întrebarea CE trebuie sa facem, iar viziunea raspunde la întrebarea CUM facem. Viziunea tine de metodele si strategia pe care o avem pentru atingerea scopului.

Viziunea sanatoasa deriva din întelegerea scopului esential al Bisericii si din disponibilitatea totala de a urma acest scop. Viziunea ne poate ajuta sa dezvoltam biserici cu o filosofie adecvata slujirii, care sa tina cont de conditionarea Scripturii, istoriei si a mediului cultural. Primul pas al viziunii se îndreapta spre scopul înaltarii lui Dumnezeu ca Sfânta Treime. Nici partasia si nici evanghelizarea nu pot fi eficiente daca nu îl înaltam pe Dumnezeu. Înaltarea numelui lui Dumnezeu va determina calitatea partasiei si evanghelizarii. Biserica îsi propune sa dezvolte dimensiunea verticala: o cautare permanenta si profunda a lui Dumnezeu în Cuvânt apoi vom lasa ca acel Cuvânt sa ne transforme continuu spre chipul lui Cristos. Credem ca închinarea autentica deriva din Scriptura si este un raspuns la ceea ce descoperim despre Dumnezeu si mai ales ce descoperim din El. Vrem sa promovam o închinare autentica, dinamica si diversificata. Închinarea este privilegiul si datoria tuturor credinciosilor de aceea vom cauta sa oferim cadrul necesar în care toti membrii Bisericii sa îl poata înalta pe Dumnezeu. Vrem sa-l înaltam pe Dumnezeu prin rugaciune. Constienti ca dorinta lui Cristos a fost ca Biserica Lui sa fie o casa de rugaciune, vrem prin excelenta sa practicam o rugaciune sincera, curata, spontana, dezbracata de formalism si superficialitate.

Vrem sa-l înaltam pe Dumnezeu prin cântare. De aceea vom promova cântarea Bisericii, dar vom oferi si cadrul necesar manifestarii celor cu darul de a cânta. Vrem sa-l înaltam pe Dumnezeu cu veniturile noastre, constienti ca fiecare credincios are obligatia si onoarea de a a da pentru Dumnezeu ceea ce a primit ca si binecuvântare de la El.

Vrem sa-l înaltam pe El cu o atitudine permanenta de închinare constienti ca datoram acest lucru nu doar printr-un serviciu divin ci prin atitudinea si disponibilitatea noastra continua.

Credem ca crizele din viata Bisericilor apar din cauza ca nu exista o viziune biblica plenara cu privire la echiparea sfintilor. Matei 28:20 dezvolta dimensiunea corecta a echiparii: “învatati-I sa pazeasca tot ce v-am poruncit Eu”. Pavel a avut acelasi obiectiv: “nu m-am ferit sa va vestesc tot planul lui Dumnezeu” (Faptele Apostolilor 20:27). Dorim ca Biserica noastra sa acorde un loc central echiparii permanente a tuturor sfintilor. Deoarece timpul de la serviciile regulate ale Bisericii este insuficient pentru echipare, organizam grupe de studii cu persoane diferite.

Credem ca orice dar spiritual trebuie exercitat în vederea lucrarii de slujire a sfintilor. Biserica trebuie sa acorde maternitate: orice persoana nascuta din nou va beneficia de asistenta credinciosilor maturi pentru a se dezvolta spiritual. Biserica trebuie sa asigure un cadru familial: adica fiecare membru trebuie sa apartina unui grup de frati din cadrul Bisericii. Tocmai de aceea, la nivel de biserica exista grupele mici de partasie.

Biserica ofera contextul pentru slujire: toti trebuie sa slujeasca si toti trebuie sa fie slujiti. Vrem sa fim o Biserica slujitoare nu spectatoare, o Biserica unita nu împartita, o Biserica ascultatoare nu comentatoare. Vrem sa avem un climat permanent de dragoste, încurajare reciproca, unitate în gândire si actiune. Abordarea specifica a diferitelor grupe de vârsta sau sociale este esentiala(copii, tineri, familii tinere, adulti si altele). Alte actiuni care fac parte din viziunea echiparii si partasiei sunt: grupele celula pentru studiu si rugaciune, accentul pe interdependenta membrilor, agape cu Biserica, vizitarea membrilor si un grafic pentru consiliere.

Viziunea privind evanghelizarea, desi ultima nu este cea din urma. Credem ca o conceptie sanatoasa cu privire la evanghelizare si misiune se poate cristaliza în urma unei închinari adecvate si a unei echipari si partasii eficiente. Suntem constienti ca Biserica a primit mandatul evanghelizarii lumii de aceea viziunea Bisericii noastre cu privire la evanghelizare si misiune este globala nu locala.

Vrem sa fim o Biserica deschisa pentru cei nemîntuiti, sa punem accent pe relatii si sa folosim orice oportunitate pentru a câstiga suflete pentru Cristos. Ne propunem sa saturam cu Evanghelia populatia orasului Zalau. Sa pregatim misionari pentru toate localitatile din Salaj în care nu exista nici o Biserica evanghelica si sa continuam plantarea de Biserici în aceste locuri. Vom initia diverse actiuni sociale care sa slujeasca si sa se subordoneze Marii Trimiteri (consiliere, asistenta sociala pentru copii, batrâni, actiuni caritabile si altele). Fiind vorba de o viziune complexa, fiecare pas al viziunii va fi prezentat în detaliu pe masura parcurgerii lui. Vom pastra cu orice pret scopul dar suntem liberi sa schimbam aspectele viziunii pâna vom gasi metodele cele mai eficiente. Periodic vom analiza împreuna cu întreaga Biserica eficienta viziunii.

STANDARDELE BISERICII
Credem ca orice societate, institutie, grup, familie, etc. au nevoie de standarde care trebuie respectate. Nerespectarea acestor standarde duce la anarhie si autodistrugere. Angajarea într-o anumita institutie impune respectarea standardelor acelei institutii(program, conduita, uniforme). Practicarea sportului impune standarde riguroase (antrenament, dieta, tinuta, reguli,etc.). În concluzie în orice comunitate de oameni trebuie sa existe standarde stabilite. Credem ca în mod special Biserica trebuie sa-si fixeze standarde. Daca Biserica nu are standarde se va autodistruge. Vrem ca standardele adoptate sa fie cât mai înalte. Credem ca aceste standarde nu sunt capricii ci reprezinta voia lui Dumnezeu cu credinciosii si modul prin care putem sta departe de pacat. Într-o societate care se degradeaza tot mai mult noi vrem sa ne sfintim si mai mult.

Credem ca cea care îsi fixeaza standarde trebuie sa fie Biserica însasi. Biblia ne învata ca cei care fixeaza standardele comunitatii într-o atitudine de rugaciune sunt slujitorii Bisericii (Evrei 13:17; 1Tesaloniceni 5:12,13). Standardele asigura ordine si dau un climat de siguranta. Credem ca standardele comunitatii nu au aceeasi permanenta ca si standardele biblice. Cuvântul lui Dumnezeu nu se schimba dar unde Dumnezeu a lasat libertate oamenii pot pune standarde care trebuie adaptate în functie de cultura si epoca.

Desi respectam opiniile si viziunea altor Biserici noi suntem responsabili de modul în care Biserica noastra propovaduieste Împaratia lui Dumnezeu în lume si de modul în care prezinta valorile acestei Împaratii.

Prezentam mai jos câteva dintre standardele noastre:

Participarea la adunarile Bisericii
Credem ca participarea regulata la serviciile Bisericii este esentiala pentru cresterea spirituala si zidirea reciproca. Prin urmare, prezenta sporadica sau absenta totala de la adunarile Bisericii în mod nejustificat pe o perioada mai mare de sase luni atrage pierderea calitatii de membru.

Problemele între membrii Bisericii
Ne pronuntam categoric împotriva oricarui fel de bârfa, invidie, ura, razbunare, mânie sau spirit de partida. Vrem sa mentinem sanatatea relatiilor fratesti cu orice pret. În cazul unui conflict, fiecare membru are obligatia sa rezolve acea situatie urmând recomandarea Scripturii (Matei 18:15-20; Matei 5:23-24).

Familia crestina
Credem ca putem avea în Biserica standarde sanatoase daca familia are standarde sanatoase. Cerem capilor de familie sa nu se eschiveze ci sa-si exercite autoritatea data de Dumnezeu si sa fie preocupati de mentinerea unor standarde înalte în familiile lor.

Muzica si filmele
Dezaprobam si ne disociem cu fermitate de orice gen de muzica sau filme care exprima vulgaritate, spiritism, promiscuitate sexuala sau alte lucruri asemanatoare deoarece acestea au efecte negative dezastruoase asupra mintii si caracterului.

Tutunul, Drogurile si Bautura
Ne abtinem total de la folosirea tutunului si drogurilor. Standardul Bisericii noastre este acela de abstinenta totala de la consumarea alcoolului. Consideram de asemenea ca un crestin nu poate sa produca sau sa comercializeze alcool.

Jocurile de noroc
Noi nu suntem de acord cu practicarea sau sustinerea jocurilor de noroc de orice fel. Credem ca în cel mai scurt timp acestea devin patimi si distrug viata celui acaparat de ele. Credem de asemenea ca în esenta jocurile de noroc dovedesc neîncredere în Dumnezeu, jucatorul devenind astfel idolatru.

Dansul
Deoarece dansul provoaca deliberat dorinte sexuale si gânduri murdare, fiind adeseori un preludiu la relatiile intime nepermise, noi îl respingem categoric.

Îmbracamintea
Menirea noastra în aceasta lume este sa reprezentam Împaratia lui Dumnezeu. Datoria noastra este sa avem un aspect exterior decent, onorându-L pe Dumnezeu inclusiv prin modul în care ne îmbracam. Credem ca aspectul exterior este expresia a ceea ce avem în noi însine. Credem ca un crestin, barbat sau femeie, se pot îmbraca modern, îngrijit si elegant, pastrând totodata moderatia, simplitatea si decenta de copil al lui Dumnezeu. Hainele trebuie purtate pentru a acoperi si nu pentru a descoperi si nici pentru a directiona atentia în mod senzual. Credem de asemenea ca în tot ceea ce priveste aspectul exterior trebuie sa tinem cont de cultura, standardele si maturitatea celor din jurul nostru.

Crestinul si lumea
Noi credem ca un crestin trebuie sa fie atent inclusiv la lucurile pe care le frecventeaza sau la persoanele care îl influienteaza. Recomandam membrilor Bisericii sa nu frecventeze si sa nu participe la evenimente sau activitati care ar compromite marturia lor ca si copii ai lui Dumnezeu si implicit ar compromite Biserica. Credem ca fiecare credincios este dator sa aiba relatii armonioase cu semenii si sa promoveze interesele Împaratiei lui Dumnezeu în mijlocul lor. Credem c a este de datoria fiecarui credincios sa-si rezolve potentialele probleme cu cei din afara.

CALITATEA DE MEMBRU AL BISERICII
Importanta
Noi credem ca este esential ca fiecare credincios sa fie membru într-o Biserica locala. Apartenenta credinciosilor de o biserica locala a fost evidenta din perioada Bisericii primare. Credem ca în Biserica credinciosul poate gasi protectie, siguranta, hranire sistematica din Cuvântul lui Dumnezeu, crestere spirituala, îmbarbatare, ajutorare reciproca, suplinirea nevoilor, rugaciune, Cina Domnului, supraveghere si disciplinare recuperatorie.

Asteptari de la membrii Bisericii
– sa caute permanent voia lui Dumnezeu în viata de fiecare zi
– sa urmareasca dezvoltarea unui caracter asemenea lui Cristos
– sa renunte la orice patimi pacatoase
– sa frecventeze regulat serviciile Bisericii
– sa se implice creativ si integrator în slujirea Bisericii cu darul încredintat
– sa fie credincios responsabilitatilor date
– sa îl onoreze pe Dumnezeu cu veniturile sale
– sa respecte deciziile Bisericii si sa se supuna hotarârilor acesteia
– sa sustina si sa-si însuseasca standardele de viata biblica si standardele comunitatii
– membri plecati în alta localitate sau în strainatate care doresc sa-si mentina membralitatea în Biserica noastra, vor trebui sa pastreze legatura cu pastorul Bisericii (posta, posta electronica, telefon) comunicând cel putin odata la un interval de trei-sase luni.

Dobândirea calitatii de membru al Bisericii
– sa fie nascut din nou
– sa fie botezat sau sa ceara botezul pe baza convertirii personale si a propriilor convingeri
– sa cunoasca doctrina si viziunea Bisericii
– sa fie gata sa le urmeze
– sa se prezinte la un interviu cu comitetul Bisericii
– sa-si dovedeasca apartenenta la biserica din care vine prin bilet membral(daca este cazul)
– sa fie prezentat Bisericii ca si membru